23 Ekim 2020

LONDRA'DA ILK GÜNLER VE YAPILMASI GEREKEN EVRAK İŞLERİ




Londra'da 3. haftamız dolmak üzere, neler değişir bilmiyorum ama şuana kadar tek şey hariç herşey oldukça iyi gidiyor. Hava yağmurlu olmasına rağmen Aren'in bebek arabasına yağmurluk geçirip her gün saatlerce yürüyoruz, baştan ayağı sırılsıklam ıslanıyoruz, güneş çıktığı an  parklarda vakit geçiriyoruz, mahallemizi karış karış tanıyoruz.  tabi daha iş güç başlamadı :) 



Peki yolunda gitmeyen konu  ney? ondan bahsedeyim. 
Türkiye'den buraya eşyalarımızı taşımak için  oldukça güvenilir olduklarına kanaat getirdiğimiz   şirket  piyanomu bana  bir CESET olarak teslim etti. Piyanonun bütün iç aksanı birbirine karışmıştı. Mobilyasına zarar gelmemiş bir iki vuruk dışında ama  içi dışına dönmüş fiş takılacak yer yok ortada. Ancak şiddetli bir düşme sonucu bu hale gelebilirdi;  kapağı bozulmuş, tuşlar çelik gövdeden ayrılmış, kullanılamaz hale gelmiş. Enver onlarla yazılı iletişiminde bizim paketlememiz halinde sorun olup olmayacağını sorduğunda %100 garanti ile taşıyacaklarını sıkıntı olmayacağını yazdılar ama şimdi paketleme kusuru diyerek ortalama 25-30 bin tl değerindeki piyano karşılığında sorumluluk almamaya çalışıyorlar ve  bu konu çözülürse buralarda benim için   tamamen huzura kavuşacak.  

bu can sıkıcı ama önemli  konu dışında teknik konulardan bahsedeyim. Ankara Antlaşmasına başvuru yaptığınız an hiçbir şeymiş asıl evrak işleri burada başlıyor. Özellikle Ankara Antlaşmasına kendi başına başvuran iseniz bunları okumakta fayda var. Burada ticari hesap açmanız öncelikli işlemleriniz arasında  yer alıyor ve bunu yapabilmeniz için de üzerinize Londra'da  ikamet ettiğiniz yere  ait faturalar olması gerekiyor, bu süreç de ortalama 3 haftayı buluyor. Üzerinize faturalar ( en az 2 adet ) olmadan ticari hesap açamıyorsunuz, Ticari hesabı internetten açarsanız üzerinize fatura almanıza gerek yok ama aylık kart aidatları biraz daha yüksekmiş. Online açabileceğiniz hesaplardan bazıları MONESE, MONZO REVOLUT...
Sağlık kaydı yine yapılması gereken resmi işlerden, evinize en yakın bir NHS noktasına gidip kayıt için form istiyorsunuz, aile olarak geldiyseniz her biriniz için ayrı formlar veriyorlar.  NHS   Aile hekimliği sistemi düşünün, formu doldursanız da   onun kaydını yaptıra bilmek için de üzerinize yine en az iki fatura, ev kontratı ya da coincil teax  ( burada ev sahibi iseniz  belediyeye ödenene konut vergisi  ) gerekiyor.   İyi tarafı oldu da kayıt yaptıramadan başınıza  acil bir durum gelirse yine de sağlık sisteminden  ücretsiz olarak faydalanabiliyorsunuz . ayrıca çocuklu gelmiş iseniz geldiğiniz süreç itibaren kraliçenin oturumu olan ve Londra'da yaşayan tüm çocuklara hediye olarak haftalık ortalama 20 küsür pound gibi bir yardımı oluyormuş. Bunun oturum sürecine her hangi engel çıkaran bir tarafı da yokmuş.  
  
  Polis kaydı randevusu için yine aylarca sonraya randevu alabildik. bu konuda detaylı bilgiyi met.police.uk sayfasından da öğrenebilirsiniz. İsteyen olursa bu konu ile ilgili de detayllı evrak  bilgisini paylaşabilirim. 
Şirket açılışını  LTD olarak online  olarak danışmanımız aracılığı ile  yaptık biz 2 güne şirket sertifikasını yolladılar. 
diğer önemli husus ise İngiltere'de yaşayan bir muhasebeci ve mümkünse mali müşavir ile çalışmanız . şimdilik hatırladıklarım bunlar.aklıma geldikçe resmi evrak süreçlerini ekleri


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder