21 Aralık 2015

PEYGAMBERLER ŞEHRİ ŞANLIURFA

                Üç yıldır  Urfa'yı ve etrafını tavaf etmekteyim. Kış neysede yazın Urfa'ya giden deli midir derseniz, evet, zır delidir. Yazını kışını bildiğim şehirle ilgili iki kelam etmemek biraz haksızlık oluyor gibi geldi.
                 Adından da anlaşılacağı gibi Peygamberler şehri Şanlıurfa. Tarihte ilk kurulan  7 kutsal şehirden biri ve çok sayıda peygambere de ev sahipliği yapmış güzel şehir.

    Öncelikle  Urfa'ya 2 günlüğüne gidilir mi diye soranlara da  cevap vereyim... Eğer güneydoğu  turu dahilinde gezecekseniz yapılabilir ama çok yoğun bir program olur.  Urfa'yı gezmek için araba kiralamak en mantıklı hareketlerden biri, çünkü gezip görebileceğiniz çok seçenek var ve arabasız çok zaman kaybedersiniz.  Sizin için bir gezi  planlaması yapıp anlatmaya çalışacağım ŞanlıUrfa'yı.
1. Gün
Bugün erken kalkıp yola düşmeniz gerekecek çünkü yoğun bir programınız olacak :) ilk durak Harran  evleri.


    HARRAN
    İtalya'da unesco koruma alanlarından biri  olan Alberobello kasabasındaki evlerin çatı tarzıyla benzerliği kabul edilen Harran evlerini gezerken beğeneceğinizden eminim ama beni Harran evlerinden çok Harran'daki dünyanın ilk üniversitesi, astronomi gözlem kulesi etkiledi. Aslında yıkık taşlar  içinde harabesi kalmış kocaman bir üniversite diyebiliriz.
 Taşların üzerindeki simgeler, birçok ünlü ortadoğulu bilim adamının burada yaşamış olması, hissiyatı daha fazla arttırıyor. Zamanında  astroloji, matematik, felsefe derslerinin verildiği ve  yandaki fotoğrafta da görülen astroloji gözlem kulesine sahip bir üniversiteymiş.
      Etrafı çevrili fakat  tellerin etrafını  biraz dolanırsanız açık alandan içeri kibarca girip, dikkatlice  gezebilirsiniz. Eğer harran evlerine gitmeden önce oradaki işletmeye telefon açtırırsanız sizin için yemek hazırlatabiliyorlar, bence sabredin ve yemeyin :).

     Harranda yaklaşık 1 ya da maksimum 2 saat geçirirsiniz, sonra ters yöne göbekli tepeye çevirin rotanızı.
harran, halfeti, karagül, şanlı urfa, urfa,
GÖBEKLİ TEPE
GÖBEKLİ TEPE
 İnsanlık tarihini sayısal olarak değiştiren keşiflerden en önemlisi Göbekli tepe buluntularıymış. "Milattan önce 10. ve 9. bin yıla tarihlenen taş devrinin kutsal tepesi", diye tanımlanıyor. 1. dereceden sit alanı, giriş ücretsiz,  aynı zamanda gün doğumu ve batımını izlemek için tercih edilebilir.şanlı urfa, urfa, karagül,
şanlı urfa, harran, halfeti, karagül
                     Göbekli Tepe gezinizide bitirdikten sonra epey acıkacağınız için Urfa merkez'e meydandaki İkiler ciğercisine yol alıp karnınızı bir güzel salaş ama lezzetli mekanda doyurun. Kebap yok ama ciğerleri, böbrek, yürek ve varsa terbiyesiz tavuk isteyin. :) doğru duydunuz Terbiyesiz tavuk :) terbiyesi oldukça iyi deneyebilirsiniz.
       Yemeğiniz bittikten sonra çay için acele etmeyin. Balıklı göle yürüyerek 5-6 dakikada ulaşacaksınız.

BALIKLI GÖL    
Şehirde gezilecek en gözde yer ünlü balıklı göl ve çevresi.
       Tarihi hikayeler kısmında   kes kopyala yapıştır bilgilerini  okumayı sevmediğim için bende bunu kendi okuyucularıma yapmak istemiyorum ama Balıklı göl deyince Hz. İbrahim, Nemrut ve Ayn Zılha'nın (ayn Zeliha)  hikayelerini ayrıca okumadan gitmemek  gerekir sanırım. Çünkü balıklı gölü gezerken Hz. İbrahimiz Nemrut'a başkaldırışını, ardından ateşe atılmasını ve tam o sırada ateşin suya, odunların  balığa döndüğü efsanesini hissetmelisiniz.
Ayn Zeliha gölü
 Ve  yine efsaneye göre Nemrut'un kızı Zeliha'nın Hz. İbrahim ardından aşkından kendini  ateşe atmasını ve onunda hemen balıklı gölün yanındaki çok daha sakin ve mistik bir göle dönüştüğünü bilmelisiniz. İşte keyif çayları tamda bu göl yanında yani Ayn Zeliha gölünde içilir.
              Gölü gezdikten sonra yeşillik alanda içtiğiniz çay size enerji verdi ise yine  "ikiler ciğercisi" nin önünden başlayan arkalarına devam eden eski sokaklarda kurulmuş bakırcılar, kumaşçılar ve tütütüncüler çarşısı var, hem gezip hem alışveriş yapabilirsiniz.Tüm günün yorgunluğunu da   kime sorsanız size gösterecekleri "Gümrük Hanı"nda   Urfa'da  yapılan en güzel menengiç kahvesini içebilirsiniz.
 
2. gün   BİRECİK ve HALFETİ
    Sabah erken kalkıp   gördüğünüzde beğeneceğiniz bir mekan da kahvaltı yapmanızı önereceğim.  Bu mekanın adı : " La foresta bistro". Karaköprü tarafında doğal park alanı içerisinde  manzarası ve  yeşillikler içinde olması açısından da  çok güzel bir mekan. Otelde kalıyorsanız eğer, kahvaltı hakkınızı feda etmeye değdiğini göreceksiniz. Mekanı bulmak içinde Navigasyona ihtiyacınız olacak.
bilecik, village, turkey bridge, karagül
Birecik 
     
  
  Kahvaltı bitince Birecik'e doğru yola çıkın. Eski Birecik'i,mahalle aralarını, kalesini  gezebilirsiniz. Birecikte kel aynak kuşları merkezi  var görülebilir ama  eski birecikte gezmemek, tepesine çıkıp Fırat'ı izlememek kayıp olur. 





HALFETİ
halfeti, peygamberler şehri, son dakika, karagül dizisi, karagül
halfeti, peygamberler şehri,şanlıurfa, karagül dizisi, karagül










  Halfeti' ye gelince sular altında kalmış bir şehir göreceksiniz.Son yıllarda Karagül dizisinden  izleyenler daha da  iyi bilir..
Bir şehrin üzerinde teknelerle gezmek gerçekten iç sızlatıyor ama kesinlikle görmek gerekir. O köprüyü sallana sallana yürümek gerekir.



halfeti, peygamberler şehri, şanlıurfa, karagül dizisi, karagül




Şehir gezisi için tekneler var, isterseniz sadece size ait tekne tutabilirsiniz ya da toplu birşekilde tur yapılan  tekneleri seçebilirsiniz. Eğer toplu teknelere binmek isyemezseniiz onun  yerine toplamı 40-50 tlye size ait küçük bir tekne tutarsanız daha fazla zevk alabilirsiniz çünkü büyük teknelerde ne yazıkki boğaz turlarındaki gibi  gümbür gümbür müzik yayını yapılıyor. Kendinize özel teknede gezerseniz  suyun sol yanında yaşlı bir amcanın minik çay bahçesine gidip odun  ateşinde  çay içip dönebilirsiniz. Biz gittiğimizde amca sobaya çayımızı koyup işi var diye gitti :) o kadar doğal ve tatlı bir adamcağızdıki bayıldık.
halfeti, birecik, sular altındaki şehirler, karagül, karagül dizisi
       Sular altında kalmış bir caminin minaresinin yanından geçiyorsunuz, bir şehrin üzerinde geziyorsunuz, gerçekten can  sıkıcı ve üzücü bir hissiyat.
halfeti, karagül, karagül dizisi
Turunuz  bitti  ve artık karnınız aç, özel bir tekne kiraladıysanız, sizi  direk restaurantta indirebilir. Size önerim  adından başka nedenlerle  pek hazetmediğim 'Başkanın Yeri'  ni seçebilirsiniz.Burada soslu alabalık deneyin.  "Alabalık yenir mi? tatsız tuzsuz balık", demeyin...Yalnız şöyle bir durum var ben ilk gittiğimde 'Başkanın Yeri'nde  kişi başı 15-20 tlye çok lezzetli balık, salatalar yiyip  ve içeceklerimizi içmiştik.
nights, food, karagül, karagül dizisi
                İkinci gidişimizde başka bir mekanda hiç menü bakmadan oturup aynı şeyleri yediğimizde kişi başı fiyatı 40 tl olunca epey şaşırdık çünkü kesinlikle lezzet de , servis de daha kötüydü.
 Tabi bir gerçek varki fiyatlar çok çok uygun ama önemli olan memlekette turist muamelesi görmemek hatta turistlerinde bu muameleyi görmesini engellemek.
                 Çok kısa ve öz anlatmak istedim Urfa'yı. Zaten araştıp günlerinizi daha fazla da  doldurabilirsiniz, ben en temel gezme yönteminden bahsettim.
             Yazın sıcakta buharlaşmak istemiyorsanız nisan mayıs ya da ekim, kasım gibi gezin Urfa'yı.  gerçekten inanılmaz sıcak, belediye önünde 55 derece hissedilen bir de araç kullanırken çok dikkat edin. unutmayınki kırmızı ışıkta bir ambulans, iki itfaiye, üç Urfalılar geçer :) birde araçta  ayna kullanmayı pek sevmiyorlar.
     Metropoller  ve yazlık il-ilçeler hariç birçok bölgeye  ramazan ayında gitmemekte yarar var, çünkü lezzet durakları akşama kadar kapalı.
peygamberler şehri, şanlıurfa, camel
Yemek ve gezmek için Alternatifler :
          Urfa merkeziçindeki  müzelerden bahsetmeyeceğim ama ilginizi çekerse birkaç müze ziyaret edebilirsiniz.
       Arabanız varsa Eyüp Peygamberin makamını ziyaret edip, yüzünüzü oradaki kutsal sayılan suyla yıkayabilirsiniz.
       Israrla yemek için önereceğim mekanlardan biri:
 Akşam yemeğinizi Sporyum Ocakbaşında - haritasını ekliyorum  patlıcan kebabı yiyerek geçirebilirsiniz. Yanında gelecek  bir sürü ikram ile hoşunuza gidecek bir mekan. ( https://plus.google.com/local/Refahiye%20Mh.,%20%C5%9Eanl%C4%B1urfa/s/Sporyum%20Ocakba%C5%9F%C4%B1?
       Urfa'da son keşiflerimden biride Manici Otel'in restaurantında yediğim Arap mutfağına ait mezeleri ve yemekleri oldu. Hem mekanın iç mimarisi hem de lezzet birleşince harika bir  akşam yemeği sohbeti gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda yemekte şarap da tercih edeceğiniz nadir mekanlardan biri.
       Yine çarşıda Belediye binasına çok yakın  tarihi mutfaklardan  Gülhan restaurant'da  yemek yiyebilirsiniz.
       Tatlı için Urfa'da kaldığınız sürede gidip mekanlarında yiyebiliceğiniz adreste Üstüneller tatlıcısı. Havaalanında da var ama kendi yerlerinde keçi sütünden yapılan dondurma eşliğinde çarşıya yakın  ara sokakta yemek daha nostaljik olacaktır.
gl=tr&hl=tr ) https://plus.google.com/local/Refahiye%20Mh.,%20%C5%9Eanl%C4%B1urfa/s/Sporyum%20Ocakba%C5%9F%C4%B1?gl=tr&hl=tr )
Birecik, şanlıurfa,  peygamberler şehri
şanlıurfa, peygamberler şehri, birecik
şanlıurfa, peygamberlerşehri, birecik

1 yorum:

  1. ben de urfalıyım gerçekten harika bir yer tavsiye ederim

    YanıtlaSil