23 Ekim 2013

EDİRNE ve HIDIRELLEZ


         
         Edirne küçük ve huzurlu şehir. Ablam orada yaşadığı için sıksık ziyaret ediyorum. Edirne'de şehir içi kültür gezisi ile Selimiye Cami, müze,külliye, sarayiçi ve eski sokak gezileri yanında Meriç'de piknik yapılabilir. Gezilecek yeni köyler duydum ama daha gidip gezemedim.Edirne'yi gezmek isteyenler için Hıdırellez şenlikleri iyi bir fırsat olabilir.



        Eski zamanlarda Ahırkapı'da Hıdırellez şenliklerine katıldıysanız beklentinizi çok yüksek tutmayın ama yine de kalabalık, eğlenceli bir organizasyon. 5 Mayıs'da  eğlenceler başlıyor, 6 Mayıs'ta da sabah 5'te gelinlikle nehire inenleri izlemek gerekiyormuş fakat ben her yıl, sabah için kurduğum telefon alarmını kapayıp mışıl mışıl uykuya devam ediyorum :)) yok yok benden fotoğrafçı felan olamaz :)  Edirne'li roman kızlar rengarenk giyinip, allar ve pullarla raks ediyorlar. dışarıdan gelen kadınlar onları aralarına alıp beraber oynuyorlar, yapılması gereken  bu danslar sonrası küçük maddi hediyeler vermek, bu tabiki mecburiyet değil ama bence işin adabı bu.
Roman kızlar birbirlerinden güzeller zaten ve şenlikte bunu yarışmayla belgeliyorlar. Bazen hakkını bulmadığına inansalarda bence de yarışmaya katılan kızlar süper ve doğal güzeller. Güzellik yarışmasının ardından müzik yarışması başlıyor. öyle sesler varki, öyle sesler varkiiii "anaaaaam", deyip kendini jiletlemek istiyorsun :) jilet kısmı şurdan kaynaklanıyor, okunan şarkılar arabesk  türünde. Hele bu arabesk şarkıları okuyanlar romanlarsa, o bildiğiniz parçalar iyice ağdalı söyleniyor ve içinize kadar işliyor. İşte o jilet de anaaaam narasıda hiç bilmediğiniz sizden bir parça olarak dışa vuruyor :)  Şenlikler akşam başlıyor sanmayın. Hava kararınca herkes evlerine dönmeye başlıyor. Öğlen itibari ile alın piknik malzemelerinizi, şenlik alanında güzel vakitler geçirin.
Hatta kalabilirseniz 1 gün önceden gidin fakat erkenden rezervasyon yaptırmak gerekiyor yoksa otel ve pansiyon bulamazsınız. bulabilirseniz kendinize 1 ltlik pet şişede ev yapımı şarap alın. Ablam Edirne'nin köylülerinden alıyor 1lt'si 10 tl. tadı oldukça güzel sadece biraz sert ve alkolü yüksek, ben o yüzden kadehimdeki şarabı sangria'ya çeviriyorum. içine biraz gazoz, 2 çay kaşığı toz şeker ve meyve parçacıkları.  Şarabın yanına biraz çiğ sucuk, kuru incir, peynir, üzüm, çilekle de meze oluşturursanız, tadından geçilmez :) tabi bu sırada,  akşam nehirin yeşil sularına bırakacağınız  dileklerinizi sıralamayı unutmayın. ben lila bir kağıda yazmayı tercih ettim, renkler önemliymiş ;)  bir de dileğimi atarken bozuk paraya sardım ve attım işimi sağlama almak için :)
 Bence Edirne'ye gidilince ilk yapılması gereken şey Edirne tava ciğeri yemek. Aslında kendim bizzat ciğerden tiksinirim, ağzıma süremem ama bir   
Edirne iki Diyarbakır'da ciğer hastası oluyorum. mesela Urfa'da kahvaltı niyetine bile ciğer yenir ama Urfa'daki ciğeri yiyemedim, ağzımdaki lokmayı bile zor yuttum. Lafın kısası Edirne'ye gidin, Selimiye Camisi'nde dua edin, birde vakit varsa hamamda yunun geri gelin, ohhh mis.





2 yorum:

  1. dilekler ne zaman yazılıyor ne zaman denize atılıyor

    YanıtlaSil
  2. 5 mayısı 6 mayısa bağlayan gece, güneş doğmadan :)

    YanıtlaSil