31 Aralık 2012

nepal, kathmandu ,lumbini,chitwan

NEPAL GEZİSİ

khatmandu
Şimdiye kadar gezdiğim  yerler  arasında Nepal,  ölmeden önce tekrar görmek istediğim bir yer. Belki gittiğim dönemle alakalıdır, belki de orayı gören herkes için  böyledir bilemiyorum ama bir insanın yaşayabileceği enn güzel gezi deneyimlerinden biri olmalı diye düşünüyorum. tabi işin kötü yanı, oraların havasını alıp bir daha başka ülkelerden zevk alamıyor insan. Nepal yolculuğumu, 17 yaşımdan beri  bir fiil canım olarak hayatımda bulunan Murat'la beraber yaptım. benim için en sıkıntılı zamanların bu kadar eğlenceli  ve mutlu bir hal alacağına mümkün değil inanamazdım.
Fakat söz konusu olan yer Nepal'di ve sadece gidip dilemek yeterliydi :) ben sadece  mutlu olmayı diledim hatta dilemeyip yalvardım. Belki sadece denk geldi ama oradan önce ve sonrası diye iki ayrılan bir hayata sahibim.Şimdi konuya gireyim yavaş yavaş :))          
             11 gün ; kathmandu, pokhara,chitwan, lumbini ve dönüş için tekrar kathmandu.
KATHMANDU :
Airarabia uçuşu ile dubai sarjah üzerinden aktarma ile yaklaşık 8 saatlik bir yolculuk ardından Nepal'in başkenti olan Kathmandu'ya indik. otel rezervasyonumuzu türkiye'den 2 günlük yaptırmıştık fakat anlamsız pahalı olduğunu diğer otelleri ziyaret edince anladık. nepal çok  çok ucuz ve seçenekleri olan bir ülke. yani isterseniz bizim çılgın kızımız sevcan gibi 3-5 dolarlık bir otelde yada 10-40 dolarlık otelde de kalabilirsiniz. ve fiyatlar oda başı.yemekler tabiki damak zevkimize göre farklı, fakat yenmeyecek gibi değil. sadece hint mutfağını türkiye'de yiyip sevdiğinizi düşünüyorsanız kesinlikle yanılıyorsuınuz :) çünkü gerçek hint mutfağı bazen insanı öğürte biliyor. sebebide tipi maydonaza, tadı bir kase dolusu kimyona benzeyen bir ot. Ben en çok mantılarını yemiştim sonuçta oda hamur, aşırı damak farkı yok.ama yoğurtları ve adını unuttuğum  sütlü çayları mükemmel.
        Kathmandu da sabah uyanma sebebiniz geniz temizleme seslerinden kaynaklanabilir, bu iğrenç ötesi ses,  uçakta, otobüste ve dönüşe kadar aynen de  devam eder. ama bunu duymazdan gelebilirseniz öyle mistik bir ülkede uyanacaksınızki,  biran önce keşfe çıkmak isteyeceksiniz. 3 yıl oldu yolculuk yapalı fakat hatırladığım şeyleri paylaşacağım. 
monkey temple
( maymun tapınağı) adından da belli olduğu gibi maymunların ortada kedi gibi gezdikleri bir tapınak. 
Gidiş yolu çok güzel,bisiklet taksiler sizi belli bir yere kadar götürüyor, sonra kuşların kuşattığı bir tapınak içinden güzel bir yürüyüş yolu ile monkey temple'a doğru devam ediyorsunuz.Upuzun  merdivenlerin tepesinde tüm şehri ayaklarınızın altında görebileceğiniz yükseklikte.orda dua edip döne döne tavaf ettiğiniz  bir yer var sanırım ben dönme sırasında  ne istediysem çok içten istemişim ki oldu  :)
   BHAKTAPUR
 Biz aynı gün taksi ilBhaktapur'u geçtik  ama çok çok  büyük hataydı, öyle güzel bir şehirki,tüm günü ayırıp çok güzel fotolar çekebilirsiniz .









   




POKHARA (3 gece )
 Abant’ı sever misiniz bilmem ama pokhara Abant’tan  çok çok daha güzel, himalaya eteklerinde inanılmaz bir yer. Pokhara'ya kesin ama kesin gidin, Ramish’in otelinde kalın, hatta bana ulaşırsanız ben tüm iletişim bilgilerini veririm.














 Göl üzerinde kayıkla gezip, tapınağa gidip, bir cafeye kayıkla yanaşıp kahve içebilirsiniz. hatta  Göl kenarına gelen tibet’li kadınlardan bol pazarlık ile çok ucuza takılar alabilirsiniz.



Himalayalar üzerinde 150 $’a pilot ve yalnız sizin olduğunuz   mini uçakla tur yapabilirsiniz.  tabi bu geziyi sabah erken yapmakta fayda var.

Fakat sabahları aşırı soğuk olduğundan çok kalın giyinin yada camı olan bir pilanör'e binin :))
Himalayalarda gün doğumunu izlemek için gün doğmadan çıktığınız köyün zirvesinde hayranlıkla oturup, trekking   sonrasında oteline dönebilirsiniz.tabi hepsini aynı gün yapmamakta fayda var.
Görmesem çok yazık olurdu, öyle güzel ve huzur dolu bir yerki. Yemekleri kathmandu'ya göre çok çok daha güzel. Akşam canlı müzik dinleyeceğiniz süper rock grupları var. Asla sıkılmazsınız.
CHİTWAN
 Yaklaşık 3 gün ayıracağınız bir yer ama bence 1gece 2 gün de yeter çünkü 1 gününde ormanda jeep ile safari yapılıyor, karşınıza aslan kaplan çıkacak diyorlar bugüne kadar gören olmamış :)) güzel olan kısmı timsahlarla dolu olan bir gölde
kayıkla gezmek.
                      2.gün ise sabah erkenden kalkıp dev  fillerin üzerinde 4 kişi birde fili konntrol eden kişi toplam 5 kişi ormanda fille safari yapıyorsunuz. evet çok güzel bir gezi oluyor, ceylanlar, gergedanlar vs..fakat dünya da en sevdiğim hayvan olan fillerin o kalın derilerinin  oturduğunuz sedirin halatları yüzünden paramparça olmuş kanadığını görene kadar. ormanın ortasında inmek istedim hiç zevk alamadım ama yapılacak birşey yoktu.
LUMBİNİ
budist  haccını lumbinide yapıyorsunuz.burası Budha'nın doğduğu ve çocukluğunun bir döneminin geçtiği yer. uzun süren bir otobüs yolculuğu ardından yorgun argın tapınaklar bölgesine gittik. koca bir şehir kapatılmış içine araçgiremiyor o yüzden elinizde çok eşya ile girmeyin. onlarca tapınak var. 2 kişilik taksi bisikletlerle çok ucuza geziyorsunuz ama o kadar üzücüki verdiğiniz paradan utanıyorsunuz. bisikleti çok zayıf yokluk içindeki insanlar kullanıyor o yüzden fazla bahşiş  vermek daha iyi olur.
 öyle huzurlu ve sessiz bir yerki göl kenarında oturup doğal meditasyon yapın. düşünmekten yorulduğunuz tüm olumsuzluklar orada suya  anlatıp rahatlayabilirsiniz :))
        Tapınaklar içinde kalmak için bir tapınak bulduk

kendimize.  Nepal'de darbe dönemi bulunduğumuz için akşamları mum ışığında oturuyorduk, alışıktık ama tapınakda darbeyle alakası olmayan ışıksızlık vardı.mum satın aldık koca bir poşet abur cubur vs 1 dolar. tüm hayatlarını tapınakla ilgilenmeye adamış yaşlı bir çift ilgileniyordu bakkalla. öyle tatlıydıki amca bana yoga  notları falan verdi, nefes teknikleri gösterdi. 5- 10 dolar bağış dışında kalma parası vermiyorsunuz. ve o amca bizimle, nasıl döneceğimizle vs. o kadar çok ilgilendiki, o da unutmayacaklarım arasında. spastik bir danaya sahipti, inanılmaz şefkatli bir adamdı.





ve çocuk işçiler. tapınakta içinde kadınlar, çocuklar
 inşaatta çalışıyorlar. Nepal'i görüp döndükten sonra

oradaki insanlara aslında her birimiz sabancı kadar zengin sayılıyoruz. ve bu adaletsiz yaşam standartları içinizi acıtıyor. tabi şunu diyebilirsiniz " yokluk içindeki insanları  nepal' e gitmeye gerek kalmadan türkiye'de de görebilirsin" diye. ben türkiye'de karadeniz dışında gezmiş ve çoook fakir aileler görmüş biri olarak nepal'de gördüğüm yokluk gibi yokluk görmedimi bilimsel bir gerçeklik gibi rahatlıkla  söyleyebilirim.

6 yorum:

  1. oooo darısı başımıza diyeyim canım benim

    YanıtlaSil
  2. Hello Namaste very nice about Nepal (Kathamdnu,Pokhara,Lumbini and Chitwan) Thank you very much
    Pokhara RameshGhimire( Hotel Splendid View) bivhor7@hotmail.com

    YanıtlaSil
  3. Phone number 00977-9856033231,00977-9846184231

    YanıtlaSil
  4. Gercekten her gezginin hayalindeki bir ulke ve bende bu hayalimi sali gunu gidecegim nepal gezimle gerceklestircem

    YanıtlaSil